1. Jak se jmenuje první duet Troye a Gabrielly?
a) " Start of Something New"
b) " What Time Is It"
c) " You're The Music In Me"
2. Kdo je trenérem Wildcats?
a) Troy
b) Troyův táta
c) Jack Hanson
3. Jakou barvu má Sharpayino lehátko v druhém díle?
a) blankytnou0
b) růžovou
c) žlutou
4. Kam vzal Troy Gabriellu na piknik?
a) do lesa
b) k jezeru
c) na golfové hřiště
5. Jaký druh cvičení miluje Sharpayina a Ryanova matka?
a) basketball
b) jogu
c) kulturistiku
6. Na jaké škole se natáčel třetí díl HSM?
a) na High School v Pasadeně
b) na Beverly Hills High School
c) na East High v Salt Late City
7. Jak se jmenuje režisér HSM3?
a) Kenny Ortega
b) Joe Schumacher
c) Jerry Bruckenheimer
8. V jakém státě se narodil Zac Efron?
a) Kalifornie
b) Texas
c) Utah
9. Jaký sport má Troy nejraději?
a) golf
b) soft
c) basket
10. Jaký talent má Kelsi?
a) pěvecký
b) hudební
c) modní
11. Jaký číslo má Troy na dresu?
a) 1
b) 14
c) 10
12. Kdo hraje Chada?
a) Corbin Bleu
b) Zac Efron
c) Lucas Grabeel
13. Koho hraje Monique Coleman?
a) Gabriellu
b) Sharpay
c) Taylor
14. S kým Taylor chodí?
a) s Chadem
b) s Troyem
c) s nikým
15. Kdo je kapitán týmu Wildcats?
a) Zeke (Zík)
b) Jason
c) Troy
16. Kdo je soupeř Wildcats v prvním díle (basket + chemie)?
a) nikdo
b) Rytíři z West High
c) Sharpay a Ryan
17. Co znamená Wildcats?
a) Tygři
b) Blbci
c) Kočky
18. S kým chodí Zac Efron?
a) Ashley Tidsade
b) Vanessou Hudson
c) Monique Coleman
ahojky, takze 1.a, 2.b, 3.b, 4.c, 5.b, 6.c, 7.a , 8.a, 9.c, 10.b, 11.b, 12.a, 13.c, 14.a, 15.c, 16.b, 17.a, 18.b